Soppdiet

Rivstarta din viktminskning med en energifylld soppdiet

Rivstarta din viktminskning med en energifylld Soppdiet

 

Ibland vill man uppnå snabba resultat och rivstarta sin viktminskning. Vi vet ju alla så väl att det inte finns någon hållbar ”Quick fix” då det kommer till att gå ner i vikt och sedan behålla vikten, men ibland så behöver man bara se snabba resultat på vågen.

Snabba resultat kan vara nödvändiga för att exempelvis öka motivationen för att komma igång med en hälsosammare livsstil eller så kan det vara frågan om att bara vara tvungen att komma i den där festklänningen till ett specifikt datum!

Oavsett vilka grunder det finns till att just du känner att du behöver gå ner några kilon så är en energifylld och härlig soppdiet ett bra alternativ. Soppor är inte bara billiga och enkla att tillaga utan även i de flesta fall hälsosamma, goda och gör underverk med midjemåttet.

Smala soppor kombinerat med frukt och bär smoothies i allt från en vecka till flera veckor ger dig en verklig rivstart i din viktminskning. Dessutom kommer denna soppdiet att ge en detoxeffekt som gör att du blir piggare och mår fantastisk efteråt.

Viktigt att komma ihåg dock, om du vill fortsätta din viktminskning efter att du avslutat soppdieten, är att fortsätta äta en sund och kalorisnål kost. Återgår du till dina tidigare matvanor (med förutsättning att den varit kaloririk) så går du tyvärr upp i vikt rätt så snabbt igen.

Här hittar du tips på några riktigt goda smalsoppor för att komma igång med en riktig rivstart på din viktminskning! Lycka till!

Spenatsoppa

 

300 g fryst spenat
1 st gul lök
1 dl gräslök
8 dl grönsaksbuljong
2 msk vetemjöl special
1 dl matlagningsgrädde
1 msk smör
4 st ägg

Tillagning

’1. Koka äggen. Skala och finhacka löken. Hacka den nu tinade bladspenaten grovt. Fräs lök och spenat i smör i en kastrull.

2. Tillsätt buljong och grädde och låt koka 3-4 minuter. Gör en redning med vetemjölet utrört i lite vatten. Vispa ner under omrörning. Lägg i gräslöken och smaka av med salt och peppar.

3. Servera soppan och dekorera med kokta ägg och örter

Tomatsoppa

 

1 kg konserverade tomater hela
2 st vitlöksklyfta
1 dl basilika
1 tsk fruktsocker
50 g getost
2 st grönsaksbuljongtärning
2 st gul lök
1 msk olivolja
1 krm paprikapulver
1 tsk timjan
2 msk tomatpuré
2 msk vetemjöl

Tillagning
1. Skär tomaterna i klyftor. Finhacka vitlöken och skär löken i bitar. Fräs vitlök, lök och tomatklyftor i olivolja. Strö över mjölet och blanda runt.

2. Tillsätt vatten, buljongtärning, timjan, paprikapulver och tomatpuré. Låt koka i 20 minuter. Tillsätt basilika. Smaka av med salt och peppar samt fruktsocker. Servera med getost och garnera med lite färsk basilika.

Grönsakssoppa

 

2 st krossade tomater
1 st morot
1 st blomkål
1 st vitkål
1 st lök
2 st vitlöksklyfta
1 st grönsaksbuljong
örtkryddor färska, chili

Tillagning:

1. Riv vitkål och morot på rivjärn eller i matberedare. Skär blomkålen i små bitar och hacka löken.

2. Blanda grönsakerna med krossade tomater, vitlök, buljongtärning och vatten i en kastrull. Koka upp soppan och låt puttra på medelvärme tills grönsakerna har blivit mjuka.

3. Mixa soppan slät i en mixer eller matberedare. Häll tillbaka soppan i kastrullen och krydda efter egen smak med salt, peppar och kanske någon ört

Blomkålssoppa

 

3 msk grönsaksfond
1 st gul lök
6 st vitlöksklyfta
2 st blomkålshuvud
2 dl crème fraiche
1 dl olivolja extravergine
1 st basilika
1 st vitlöksklyfta
8 st lufttorkad skinka

Tillagning

1. Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vattnet med grönsaksfonden.

2. Skala och dela vitlöksklyftor på mitten och skär löken i stora bitar. Lägg dem i en liten ugnsform och rosta dem gyllenbruna i ugnen ca 6 min.

3. Under tiden delar du blomkålen i buketter och småkokar i buljongen 5 minuter. När den rostade löken och vitlöken fått en gyllenbrun färg tillsätter du även detta i soppan och kokar några minuter till.

4. När blomkålen känns mjuk mixar du soppan med en stavmixer eller liknande till en krämig konsistens. Blanda ner crème fraiche och smaka av med salt och peppar.

5. Basilikaoljan: Mixa ihop olja, basilika och vitlök. Salta efter smak. Servera soppan med basilikaoljan och grissini med lufttorkad skinka.