LCHF

När du ska börja med LCHF är massor av grönsaker ett av fokusområdena i dagliga kosten

Vad är LCHF?

LCHF-dieten är den i särklass mest omtalade dieten och populäraste dieten de senaste åren och intresset fortsätter att öka. LCHF står för ”low carb high fat” och dieten går ut på att äta så lite kolhydrater som möjligt, samtidigt som man ökar på protein- och fettintaget.

LCHF- dieten har visat sig vara mycket effektiv för viktminskning och även att bli av med sockerberoende. Förutom de positiva effekterna som viktminskning och att bli av med sockerberoende har även LCHF-dieten visat att ha andra positiva effekter som att bli piggare samt få en bättre fungernade mage med mindre uppblåshet och värk.

Varför är LCHF-dieten så populär?

LCHF- dieten har troligtvis blivit så populär eftersom den inte liknar någon annan diet. Har man svårt att hålla en lågkaloridiet och tycker att det är jobbigt att räkna kalorier så är LCHF-dieten rena drömdieten. LCHF- dieten tillåter nämligen att man äter både fett och proteiner i större mängd än andra dieter. Feta såser, alla sorter av proteiner och ett högre kaloriintag är helt tillåtet i LCHF-dieten och man behöver aldrig gå hungrig!

För vem passar inte LCHF-dieten?

Eftersom LCHF-dieten bygger på att hålla ett minimalt kolhydratintag så är den här diten inte passande för alla. Älskar du bröd, pasta, frukt med mera så är kanske inte LCHF-dieten den rätta för just dig. LCHF-dieten tillåter frukt i små mängder men eftersom såväl frukt och rotfrukter, som växer under markytan som exempelvis morötter, innehåller ett rätt så högt kolhydratvärde så skall man minimera dessa livsmedel. LCHF- dieten har även varit ett starkt ämne för debatten om hur nyttigt det är för kroppen att livsnära sig på enbart fett och proteiner. Många förespråkar om att dieten utgör större risk för hjärt- och kärlsjukdomar men ingen forskning har ännu påvisat detta som ett faktum.

Vilka livsmedel är tillåtna i LCHF-dieten?

LCHF-dieten har fått en efterföljare, LCHQ-dieten, som är en modifierad variant till LCHF-dieten och håller på att öka i popularitet. Vill du veta mer om LCHQ-dieten? Här hittar du mera information LCHQ.

Eftersom LCHF-dieten har tagit oss med storm finns det i dagens läge en enorm mängd produkter som böcker, tidningar, recept och livsmedel som är kopplade till dieten. Här på Altimas kommer vi inom kort lägga upp smarriga LCHF recept, tips på böcker samt livsmedelprodukter som är mycket användbara om man väljer att leva efter LCHF principen.